15 Aralık 2013 Pazar

Fazıl Say - Istanbul Senfonisi Belgesel - Bölüm 1



Merhabalar,

Bazen müzik bazen ise sözcükler konuşur. Bu sefer müzik konuşacak, beste ve besteci konuşacak.

Lafı çok uzatmadan belgeselin ilk videosunu keyifle seyretmenizi diliyorum.

Sevgiler,
Piyano Gurusu

11 Aralık 2013 Çarşamba

Konserler

Merhabalar,

Önümüzdeki dönemlerde katılabileceğiniz ve piyano konusunda usta isimleri dinleme fırsatı bulabileceğiniz konserleri aşağıda bulabilirsiniz;

Kerem Görsev
http://www.biletix.com/etkinlik/PKTJ3/TURKIYE/tr
http://www.biletix.com/etkinlik/PKTJ6/TURKIYE/tr
http://www.biletix.com/etkinlik/PKTJ4/TURKIYE/tr
http://www.biletix.com/etkinlik/PKTJ8/TURKIYE/tr

Fazıl Say
http://www.biletix.com/etkinlik-grup/67068340/TURKIYE/tr

Selen Gülün
http://www.biletix.com/etkinlik/PKR09/TURKIYE/tr

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası - Rudolf Buchbinder
http://www.biletix.com/etkinlik/RBI08/TURKIYE/tr

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası - Markus Schirmer
http://www.biletix.com/etkinlik/RBI07/TURKIYE/tr

İstanbul Resitalleri
http://www.biletix.com/etkinlik-grup/34185333/TURKIYE/tr

İyi Seyirler,
Piyano Gurusu

8 Aralık 2013 Pazar

Piyano Eğitimi Başlangıcı - Genel Kültür

Merhabalar,

Bu yazımda sizi doğru piyano eğitimine yönlendirmek için hazırladığım farklı fikirlerimi paylaşacağım.

Yazılarımda kullandığım teknik anlatımlar, terimler ve detaylar konusunda çeşitli eleştiriler aldım. Vizyonumun da getirdiği araştırmacı kişiliğimin yazılarıma yansıdığını düşünüyorum. Bence bu detaylar herşeyden çok sizin vizyonunuzu genişletmekte ve konu üzerinde uzmanlık sağlamanız için büyük bir fırsat yaratmaktadır.

Bu durumdan yola çıkarak, bundan sonraki yazılarımda; yazının en alt bölümünde terimler ve teknik sözlük bölümünü ekleyeceğim. Böylelikle sizler de bu detaylar içinde boğulmadan yazılarımı okuyarak aynı anda öğreneceksiniz.

Aslında, piyano eğitiminin başlangıcı genel kültür, enstrüman kültürünü tanıma ve müzik üzerine uzmanlaşma gibi kademelerde yer alır. Piyano ile ilgili genel kültüre sahip olmak, topraklarımızda veya uluslararası anlamda başarılı olarak kabul edilen; piyano üreticilerini tanımak, piyanonun akustiğinin nasıl sağlandığını anlamak, el işçiliğinin önemini kavramak, başarılı piyanistler ve bestecileri dinlemek, hayatlarını okumak ile başlar. 

Müzik öğrenme kısmına geçmeden önce piyano eğitimi aslında günlük hayatın içinde başlamıştır bile. Piyanistler ile konuşmak, konserler seyretmek, müzik mağazalarına giderek piyanolar denemek, piyanonun tarihini okumak ve hatta piyano ile ilgili filmler seyretmek. Bunların hepsi müzik öğrenmeye başlamadan önce etrafımızı sarmışlardır. Bizi etkilemeye başlamışlardır. Yaş farkı gözetmeksizin hepimizin karşısına çıkan ve özellikle sahne sanatları dünyasının medyaya yansımış hali olarak hayat bulurlar. Daha piyanoya el sürmemiş birisi bile Chopin, Beethoven, Fazıl Say, Herbie Hancock, Chic Corea, Rachmaninoff, Yanni, Elton John ve Norah Jones gibi figürlerden; hepsini olmasa bile bazılarını bilirler, duymuşlardır.

Piyano konusunda teknik bilgi sahip olmayanlar ise, yine görsel materyallerin etkisinde kalarak piyano markalarını sürekli görebilir. Chic Corea, Alicia Keys, Jamie Cullum, Elton John, James Blunt, Sherly Crow, Norah Jones ve Paul Mccartney gibi sanatçıların Yamaha Piyanolarını kullandığını, Diana Krall, Lang Lang, Billy Joel, Rachmaninoff ve Rubinstein gibi sanatçıların da Steinway Piyanolarını kullandığını konserlerde, videolarda rahatlıkla görebilirsiniz. Belki yazının bu kısmını okuduktan sonra içinde piyano bulunan görsellerde piyanonun markasını sorgulamaya başlayacaksınız ki bu sizin dağarcığınızı da genişletecek.

Ayrıca, piyano üretimi ve el işçiliğinin detaylarının bulunduğu videoları YouTube üzerinden seyredebilir. Amadeus, Copying Beethoven, Fame, The Pianist, Ray ve Shine gibi filmlerde ise piyanistler ile ilgili bir çok bilgi elde edebilirsiniz ve bunları etrafınızdakilere aktarabilirsiniz.

Bu bilgilerden çocuğunuz da yararlanabilir. Aynı zamanda piyano eğitimine eş zamanlı olarak başlayabilirsiniz. Bir sonraki yazımda paylaşacağım Piyano Eğitimi'nin müzik ile olan kısmına gelmeden önce bu konuya kısa bir giriş yapmak arzusunda olduğumu hissettim. Pek kısa olmadı ama yine de anlatmak istediğim, Piyano veya piyanoya bağlı olan herşeyin sadece Piyano Eğitimi alınan 1 saat içerisinde değil, tüm hayatta, hayatın her bölümünde olduğudur.

Buna, belki de "The Pianist" filmini izleyerek başlayabilirsiniz.

İyi Eğlenceler,

Piyano Gurusu




4 Aralık 2013 Çarşamba

İlk Piyanom

Tekrar Merhabalar,

Uzun yıllardır piyanoyla hayatının bir kısmında haşır neşir olmuş veya piyano çalmayı profesyonel noktalara taşımış bir çok insan ile tanışma fırsatı buldum. Müziğin, pahalı ve meşakatli bir yatırım olduğunu bilmek ile beraber, her zaman çocuğumuzun bunu profesyonel bir noktaya taşımasını beklemenin yanlış olacağı kanısına vardığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Küçük yaşta piyano eğitimine başlamak - özellikle altı yaş ve altı - çocuk için olduğu kadar aile ve eğitimci için de bir maceraya dönüştüğü noktada gerçekten verimli bir sonuca ulaşmak mümkün. Biz yetişkinlerin ilk önce kavrayıp uygulaması gereken şey müziğin imgesel, metaforik ve çeşitliliklerle dolu dünyasını çocuğumuzun zengin hayalgücü ve oyunculuğu ile birleştirmek. Unutmayalım ki, ebeveynlerin davranış biçimi, çocuğun uzun vadede müzik gibi özel bir zevkten nefret etmesine ve mahrum kalmasına da sebep olabilir. Baskıdan kesinlikle uzak durmak gerekir!

Tüm bu sebeplerden, dikkatli bir araştırma ile piyanistimizin seviyesine uygun piyano bulmak belki de en önemlisi. İmkanlarımız dahilinde olsa bile, piaynistimizin seviyesine uygun piyano almak doğru olacaktır. Büyük harcamalar yapmadan alınabilecek bir piyano, iki tarafın üzerindeki baskıyı minimuma indirecektir. Hem de küçük piyanistimizi daha iyi bir piyanoya sahip olma hevesi ile çalmasını sağlayacaktır. 

Başlangıç için Pearl River, Yamaha, Ritmüller veya Baldwin gibi piyanoları tercih edebilirsiniz. Özellikle başlangıç ve orta seviyedeki genç piyanistler doğru bir araştırma sürecinden sonra bu piyanoları rahatlık ve keyif ile kullanabilirler. Elbette bu piyanolar bir noktadan sonra piyanistimizi tatmin etmeyecektir. Ama bırakalım da bu kararı kendisi versin! Daha sonrası için, Yamaha, Steinway veya Fazioli gibi alanında çok başarılı yarım kuyruklu piyanolara geçiş yapmak bile isteyebilir.

Çocuğunuzu bir gün sahnede, sahip olunabilecek en değerli piyanolardan biri ile izleyebilmeniz dileği ile,

Sevgiler.

Piyano gurusu.